Ordlista

Allt om lån och hur de fungerar

Obligationer är lån från en långivare till låntagare som genererar ränta. Dessa är mer stabila och säkra investeringarna.

obligationer

Vad är lån?

När vi pratar om ett lån handlar det i grunden om en överenskommelse mellan två parter: låntagaren och långivaren. Långivaren, oftast en bank eller annan finansiell institution, lånar ut en viss summa pengar till låntagaren. I gengäld för detta åtar sig låntagaren att betala tillbaka lånet inom en bestämd tidsperiod, tillsammans med en extra kostnad som kallas ränta.

endollarsedel representerandes lån av pengar

Olika typer av lån

Det finns många olika typer av lån. Lån kategoriseras ofta utifrån vad deras syfte är, exempel kallas lån skapade för att köpa bilar för billån. Olika lån är strukturerade på olika sätt för att anpassa sig efter specifika situationer.

Bolån

Ett bolån är ett lån som du tar för att ha råd med ett köp av en bostad. En bostad kan vara en villa, bostadsrätt eller ett fritidshus. När man tar ett bolån lånar banken ut pengar till dig mot säkerhet i bostaden. ”Säkerhet i bostaden” innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet till banken har de möjlighet att sälja huset för att få tillbaka de pengar de lånat ut till dig.

Billån

Precis som det låter finns billån för att du ska kunna låna pengar för att köpa en bil. Genom att ta ett billån kan du dela upp betalningen över flera månader/år istället för att behöva betala hela bilens pris i en klump. Även här lämnar du saken du köper som säkerhet på lånet, i detta fall är det bilen.

Privatlån

Ett privatlån är en lite mer diffus typ av lån. Lånet har inte ett exakt syfte och kan därmed användas till vad du vill. Det kan vara allt från att renovera hemmet till att resa eller betala av andra mindre lån. Till skillnad från bolån och billån kräver privatlån oftast inte någon säkerhet, vilket gör det lättare att få beviljat av banken/annan finansiell verksamhet. Var dock försiktig med så att du inte tar privatlån för att köpa saker som är överflödiga, detta kan leda till ökade räntekostnader som din privatekonomi får ta stryk av.

Konsumtionslån

Ett konsumtionslån är en kategori av lån som används för att ha råd med större inköp. Det kan vara en ny köksrenovering, en resa eller en uppgradering av vitvaror. Till skillnad från ett privatlån, som är mer generellt, är konsumtionslån oftast kopplade till specifika inköp som man behöver göra.

Studielån

Ett studielån är nog den första typen av lån som man kommer i kontakt med i livet. Studielån är lån som du kan ta för att har råd med levnadsutgifter under den period du studerar. Pengarna kan användas till att betala för bland annat kurslitteratur, boende, mat och kläder. Studielån är oftast statligt finansierade och har förmånliga villkor jämfört med andra typer av lån.

Sms lån

Det finns även ett till typ lån som är värt att nämna, nämligen sms lån. Ett SMS-lån, som ibland kallas för snabblån eller mikrolån, är ett lån som brukar utnyttjas när man behöver lite extrapengar snabbt. Dessa lån är oftast utformade för att täcka oväntade utgifter eller akuta ekonomiska behov. Namnet ”smslån” kommer från att man förr i tiden oftast ansökte om dessa lån via SMS, idag sker dock de flesta ansökningarna för smslån online.

Smslån ställer ofta låga krav på låntagaren vilket gör det enkelt för folk att få tag på pengar snabbt. Denna bekvämlighet kan lätt missbrukas, vilket kan få förödande konsekvenser. Smslån präglas av en väldigt hög ränta, vilket innebär att dessa lån är väldigt dyra. Därför måste man vara försiktig innan man tar ett smslån, ha en god orsak till varför man ansöker om lånet och ha en tydlig plan kring hur det ska betalas tillbaka. Om man inte kan betala tillbaka lånet snabbt och har en ansträngd privatekonomi bör man undvika smslån. 

Hur fungerar ett lån i praktiken?

Lånebeloppet

Att ta ett lån innebär att ingå ett avtal med långivaren. I avtalet specificeras några punkter som du måste ha koll på. Den första punkten är lånebeloppet, detta är den summan som du lånar av långivaren, alltså pengarna som ska föras över till ditt konto.

högar med mynt av olika storlek som representerar lånebeloppet när man tar lån.

Räntan på lånet

Nästa viktiga punkt är räntan. Räntan är kostnaden för lånet, alltså avgiften som långivaren tar från dig i betalning mot risken denne tar för att låna ut pengar till dig. Räntan specificeras på årsbasis och skrivs i procent av det totala lånet. 

Om du exempelvis tar ett lån på 10 000kr och räntan är 5% är kostnaden för lånet 500 kr per år.

en person som ger pengar till en annan representerandes kostnaden, alltså räntan, för ett lån

Amortering av lånet

När man ingår ett avtal med långivaren lägger man även upp en plan för hur lånet ska betalas tillbaka. Notera att detta är separat från räntan. Amortering är återbetalning av det lånade beloppet. Amorteringen specificerar hur mycket du ska betala tillbaka på lånet varje månad. Detta brukar skrivas i kr.

Om du tar ett lån på 10 000 kr och ska betala tillbaka lånet över 10 månader kommer du behöva amortera 1 000 kr i månaden.

en check representerandes återbetalning, amortering av lån

Lånets löptid

Lånets löptid är den period du har på dig att amortera lånet. Alltså den period du har på dig att betala tillbaka lånet. I ovan styckes exempel motsvarar lånets löptid de 10 månader som du har på dig att betala tillbaka de 10 000 kronorna.

ett timglas ute på en strand av stenar representerandes löptiden på ett lån

Lånets bidningstid

När man tar ett lån brukar man ha möjlighet att ha en bindningstid på sitt lån. Detta är synonymt med en fast ränta. Vilket i sin tur innebär att räntan är densamma under en viss tidsperiod, istället för att korrigeras löpande utifrån marknadsräntornas fluktuationer.

Detta gör att du lätt kan planera dina ränteutgifter framåt, samtidigt riskerar du att sitta fast med en hög ränta om marknadsräntorna faller.

Sammanfattning

Det finns olika typer av lån som fyller hjälper till med olika ekonomiska problem, bland annat billån och bolån. Ränta och amortering är vanliga begrepp när man pratar om lån, ränta är lånets kostnad och amortering är återbetalningen av lånet.

Lån kan vara ett bra verktyg för att uppnå ekonomiska mål och hitta vägar fram när din ekonomi annars inte tillåter det. Det är dock viktigt att utnyttja lån på ett ansvarsfullt sätt. Väg alltid fördelarna mot nackdelarna med lånet och tänk igenom om du verkligen behöver låna pengar. Om du kommer fram till att pengarna verkligen behövs är de nödvändigt att ha en plan på hur de ska återbetalas innan du ansöker om lånet.

Sidor om Lån

Vad innebär amorteringsfrihet?
Vad är amortering?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!