Valuta - Vad är det?
Valuta, eller valutor, förklaras enklast som olika typer av pengar. Exempelvis kronor, dollar och euro.
Vad är valuta?
Valuta är ett begrepp som beskriver de olika typerna av pengar som finns. Kort sagt innebär valuta pengar. För att ge några exempel är svenska kronor de pengar vi använder för att köpa varor/tjänster, det är alltså vår valuta. USA använder valutan dollar när de handlar och många länder i EU använder euro när de handlar.
Valuta är alltså synonymt med pengar och används för att beskriva olika typer av pengar.
Olika valutor
- US-dollar (USD): Den dominerande världvalutan, används som reservvaluta av många länder och är nyckelvalutan inom internationell handel och finans.
- Euro (EUR): Den gemensamma valutan för många europeiska länder, en av de viktigaste valutorna globalt och används ofta som alternativ till dollarn.
- Japansk yen (JPY): Tredje största valuta i världen när det gäller handelsvolym, och Japans ekonomi är en stor aktör på den globala marknaden.
- Brittiska pund (GBP): Historiskt sett en viktig valuta, fortfarande används som reservvaluta och för internationell handel, särskilt inom finansiella tjänster.
- Kinesisk yuan (CNY): Den kinesiska valutan ökar i betydelse i takt med att Kinas ekonomi växer och blir en allt större aktör på den globala scenen.
- Australiensiska dollar (AUD): En av de mest stabila valutorna i världen, ofta används som ”säker hamn” under ekonomiska turbulenser och är kopplad till råvarupriser.
- Kanadensiska dollar (CAD): Tätt kopplad till råvarupriser, särskilt olja, och Kanadas starka ekonomi bidrar till valutans stabilitet.
- Schweiziska franc (CHF): Används som säker hamn på grund av Schweiz politiska och ekonomiska stabilitet, och är en populär valuta för investeringar.
- Singapores dollar (SGD): En av de mest stabila valutorna i Asien, och Singapores starka finanssektor bidrar till valutans styrka.
- Norska krone (NOK): Tätt kopplad till oljepriser, och Norges stora oljeindustri påverkar valutans värde.
- Mexikanska peso (MXN): En av de mest använda valutorna i Latinamerika.
- Indiska rupie (INR): En av världens mest använda valutor, med en stor och växande ekonomi bakom sig.
- Sydkoreanska won (KRW): En viktig valuta i Nordostasien.
- Brasilianska real (BRL): En av de största ekonomierna i Latinamerika.
- Ryska rubel (RUB): En viktig valuta i Östeuropa.
Vad är valutakurs & växlingskurs?
Valutakurs och växlingskurs är två flitigt använda begrepp när man pratar om valuta. Vanligtvis används de synonymt, men finns en skillnad mellan dem.
Valutakurs
Valutakurs, eller ”valutakursen”, är det värde/pris som en specifik valuta har i förhållande till en annan valuta. Låt säga att 1 dollar är värd 10 svenska kronor. Om dollarn sedan blir värd 11 kronor så har dollarns valutakurs gått upp. Notera att kronans valutakurs även gått samtidigt. Det är alltså ett förhållande, så om en valutakurs går upp måste motsvarande valutans, som man mäter mot, valutakurs gå ner.
Växlingskurs
Växlingskurs är samma sak som valutakurs, fast vid ett specifikt tillfälle. Valutakursen rör sig konstant, om du väljer en specifik tidpunkt i valutakursen får du växlingskursen. Alltså exakt hur många svenska kronor du får per dollar vid ett visst tillfälle.
Växlingskursen är den kurs som en bank eller annan finansiell verksamhet använder sig av när man byter en valuta mot en annan, även kallat forex handel.
Fast eller rörlig valutakurs
Valutakursen mellan två valutor kan antingen vara fast eller rörlig.
Att valutakursen är rörlig innebär att den fluktuerar efter marknadens rörelser. Valutakursen rör sig alltså efter hur marknaden värderar de två valutorna gentemot varandra.
Om en valutakurs är fast innebär det att de två organ/länder som innehar valutorna skrivit bindande avtal som säger hur mycket valutorna ska vara värda i förhållande till varandra. Ett exempel på detta är den danska kronan som har en fast valutakurs gentemot euron. 100 euro ska alltid kosta 746 danska kronor.
Vad påverkar valutakursen?
Valutakurser (rörliga) fluktuerar (går upp och ner) varje dag. Precis som aktier och fonder gör på börsen. Men orsaken till att valutakurser fluktuerar är lite annorlunda till varför aktier & fonder fluktuerar.
Handel i olika valutor – Valutakurser kan fluktuera starkt beroende på det finns ett kapitalinflöde eller kapitalutflöde. Detta betyder om det flödar in pengar eller ut pengar ur valutans ekonomi. Alltså om folk väljer att spara sina pengar i den inhemska valutan eller en annan valuta. Detta är ett klassiskt exempel på utbud och efterfrågan.
Valutor, precis som varor i ett varulager eller antal aktier i ett bolag är begränsat. Det finns alltså ett antal, exempelvis, svenska kronor. Om investerare ser positivt på den svenska ekonomin kommer fler vilja ha svenska kronor. Detta gör att efterfrågan går upp på svenska kronor (valutan) och därmed även värdet. Samtidigt går värdet ner på den/de valutorna som byts bort mot svenska kronor. Det skapas ett ekonomisk inflöde. Vice versa om investerare ser negativt på den svenska ekonomin, då vill man byta bort sina svenska kronor mot andra valutor, det skapas ett utflöde och värdet på valutan går ner.
Inflationen i en ekonomi kan påverka valutakursen. Då den inhemska valutan förlorar sitt reella värde eller ”urholkas” som man ofta kallar det. Detta gör en investering i valutan mindre attraktiv.
En höjning av styrräntan i en ekonomi, alltså när riksbanken höjer räntan, kan leda till att valutakursen går upp. Detta då avkastningen på räntebärande värdepapper ökar. Vilket stärker efterfrågan på valutan och i sin tur skapar en kapitalinflöde.
Politisk osäkerhet kan även påverka valutakursen. Om landets politiska situation och framtid är osäker blir en investering i valutan osäker. Man vet inte hur landets ekonomiska utsikter och framtida ekonomiska styrka ser ut.
Precis som i ett företag, om företagets är instabilt minskar efterfrågan på dess aktier då osäkerheten kring kring företags framtid ökar.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är valuta det godkända betalmedlet i en ekonomi. Alltså den typ av pengar som man använder i en union eller ett land. Valutor har valutakurser och växlingskurser som beskriver dess värde i förhållande till varandra. En valutakurs/växlingskurs kan vara rörlig och fast.
Rörliga valutakurser påverkas av marknadens värdering av valutorna. Värderingen påverkas i sin tur av inflation, ränta och politisk osäkerhet i ett land (detta är bara några av faktorerna som påverkar valutans värde).