Ordlista

cagr

Vad betyder CAGR?

När det kommer till att mäta avkastning på en investering över en viss tid är CAGR (Compound Annual Growth Rate) en mycket effektiv metod som används flitigt av investerare runt om i världen. Nyckeltalet erbjuder en mer exakt bild av avkastningen på en investering i förhållande till andra metoder eftersom att den tar hänsyn till återinvesterade vinster. Du kan översätta CAGR till svenska som: genomsnittlig årlig tillväxttakt.

Vad är CAGR?

CAGR är n förkortning för Compound Annual Growth Rate. Ett nyckeltal som används för att beskriva genomsnittlig årlig tillväxttakt för en investering. CAGR mäter den genomsnittliga tillväxten av en investering som om den hade vuxit till en konstant hastighet på årlig basis under en viss period.

Beräkning av CAGR (formel)

För att beräkna CAGR behöver du känna till värdet på din investering vid början och slutet av den tidsperiod du är intresserad av, samt antalet år som tidsperioden bestå av. Genom att ha koll på detta kan du räkna ut investeringens avkastning genom följande formel:

CAGR-formel

CAGR = [(Slutvärde / Startvärde) ^ (1 / Antal år)] – 1

Exempel på beräkning av CAGR

Låt oss säga att du investerade 10 000 kr i ett företag för fem år sedan och nu är aktierna i företaget värda 20 000 kr. Din CAGR skulle då beräknas enligt följande:

CAGR = [(20 000 / 10 000) ^ (1/5)] – 1 = 0,1487 eller 14,87%

Det betyder att din investering har vuxit med i genomsnitt 14,87% per år under den femåriga perioden.

(Observera att detta är en förenklad beräkning. I verkligheten skulle du behöva ta hänsyn till faktorer som inflation, skatter, avgifter och andra kostnader.)

Användningen av CAGR i investeringar

CAGR används ofta av investerare för att jämföra olika typer av investeringar över en längre tidsperiod. Det är särskilt användbart när du jämför tillväxten av investeringar med volatila priser, som aktier. Med hjälp av CAGR kan du enkelt jämföra tillväxten av olika aktier över tid oavsett om deras priser har fluktuerat mycket eller inte.

CAGR-scenarier för en 1 000 SEK-investering

här är en tabell som visar vad en investering på 1 000 SEK skulle växa till över olika tidsperioder beroende på den årliga tillväxttakten (CAGR):

ScenarioCAGRTidsperiod (År)Slutbelopp (SEK)
12%51 104,08
25%51 276,28
310%51 610,51
42%101 218,99
55%101 628,89
610%102 593,74
710%206 727,50
Lista på olika scenarior för CAGR.

Notera att slutbeloppet är beräknat med formeln: Startbelopp * (1 + CAGR) ^ Tidsperiod.

Fördelar

En av fördelarna med CAGR är att nyckeltalet ger en jämn och konsekvent bild av investeringens tillväxt över tid. Den tar hänsyn till återinvesterade vinster vilket skapar en mer korrekt visualisering av investeringens avkastning än en enkel uträkning av årlig avkastning.

Begränsningar

Trots fördelarna är det viktigt att notera att CAGR har sina begränsningar. Nyckeltalet visar till exempel att tillväxten har skett i en konstant hastighet vilket sällan är fallet i verkligheten. Dessutom tar den inte hänsyn till risk vilket är ett viktigt övervägande för investerare.

CAGR i företagsvärdering

Förutom att mäta avkastningen på en investering används CAGR även ofta i företagsvärdering. Nyckeltalet ger en god bild av hur företagets vinster har vuxit över tid, vilket kan vara användbart när man värderar ett företag som man vill överväger att investera i.

Hur nyckeltalet kan missbrukas

Tyvärr kan nyckeltalet missbrukas av företag som vill skapa en bättre bild av sig själva i sina rapporter. Detta görs genom att manipulera siffror så att företagets CAGR blir högre. Som investerare är det viktigt att granska alla finansiella rapporter noggrant och förstå de metoder som används för att beräkna tillväxt.

CAGR inom privatekonomi

CAGR kan också vara ett effektivt verktyg för att mäta tillväxten av ditt personliga sparande. Genom att använda CAGR kan du få en bättre uppfattning om hur dina investeringar har presterat över tid. Något som kan vara smart att göra för att följa upp och utvärdera din privatekonomi.

Sammanfattning

CAGR är ett kraftfullt verktyg som ger värdefulla insikter kring en investering över tid. Nyckeltalet mäter snittillväxten hos en investering på årsbasis. Genom detta blir den enklare att förstå och jämföra vilken avkastning olika investeringar har över tid.

Vanliga frågor

I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om CAGR.

Vad betyder CAGR?

CAGR står för Compound Annual Growth Rate. Det är ett mått på den genomsnittliga tillväxten av en investering över en viss tidsperiod.

Hur beräknar man CAGR?

CAGR kan beräknas med följande formel: CAGR = [(Slutvärde / Startvärde) ^ (1 / Antal år)] – 1.

Vad är skillnaden mellan CAGR och genomsnittlig årlig avkastning?

Medan båda mäter avkastning på en investering, tar CAGR hänsyn till återinvesterade vinster, vilket ger en mer korrekt bild av avkastning än genomsnittlig årlig avkastning.

Är CAGR ett bra mått på investeringsprestanda?

CAGR kan vara ett effektivt verktyg för att mäta investeringsprestanda, men det är viktigt att komma ihåg att det har sina begränsningar. Till exempel tar det inte hänsyn till risk, och det antar att tillväxten har skett på en konstant hastighet.

Hur används CAGR inom privatekonomi?

CAGR kan användas för att mäta tillväxten av dina personliga sparande och investeringar. Genom att använda CAGR kan du få en bättre uppfattning om hur dina sparande och investeringar har presterat över tid, vilket kan hjälpa dig att göra mer informerade beslut om din ekonomiska framtid.

Video om CAGR

I den här videon förklarar The Finance Storyteller, på YouTube, mer om vad CAGR är.

Fler sidor om Begrepp & Nyckeltal

Vad är räntetäckningsgrad?
Vad är ett PEG-tal?
Vad är Enterprise Value?
Vad är EV/EBITDA?
Vad är WACC?
Vad är OPEX?
Vad är CAPEX?
Vad är skuldsättningsgrad?
Vad är ROI? (avkastning på investering)

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!