Ordlista

direktavkastning

Vad är direktavkastning?

Dyk ner i den fascinerande världen av direktavkastning. Liksom en karta som vägleder dig genom en okänd stad, kommer denna artikel att vägleda dig genom alla viktiga aspekter av direktavkastning. Direktavkastning förkortas ofta till DA. På engelska översätts DA till Dividend Yield.

Vad betyder direktavkastning?

Definition

Direktavkastning är ett finansiellt begrepp som används för att mäta hur stor avkastning en investering har genom dess utdelningar. Alltså hur mycket du får i utdelning för varje krona som du investerar.

Hur beräknas direktavkastning?

Formel och exempel

Direktavkastning beräknas genom att dividera utdelningen per aktie med aktiekursen. Formeln för beräkningen ser ut så här:

Direktavkastning = utdelning per aktie / aktiekurs

Direktavkastning vs. totalavkastning

Jämförelse

Även om både direktavkastning och totalavkastning ger viktig information om avkastningen på en investering finns det viktiga skillnader mellan dem. Direktavkastning mäter endast utdelningen medan totalavkastning tar hänsyn till både utdelning och prisförändringar.

Vilken ska man titta på?

Valet mellan att fokusera på direktavkastning eller totalavkastning beror vilka mål man har som investerare. Om man är främst intresserad av regelbundna inkomster kan direktavkastning vara mer relevant. Om man däremot är intresserad av att investera i värdepapper som är mer volatila är totalavkastning mer relevant att titta på.

Begränsningar av direktavkastning

Som alla finansiella mått har direktavkastning även sina begränsningar. Nyckeltalet delar viktig information kring hur mycket utdelning ett företag väljer att dela ut. Men avslöjar inte orsaken bakom den bestämda utdelningen. Även om en hög direktavkastning kan vara attraktiv kan den ibland vara ett tecken på ekonomiska svårigheter i ett företag. Därför bör man se över orsaken bakom utdelningen, så att den ligger i linje med bolagets strategi och verkar rimlig.

Användning av direktavkastning

Utvärdera utdelningsaktier

Eftersom att direktavkastning är ett centralt verktyg för att analysera företags utdelning är det ett utmärkt nyckeltal för att utvärdera utdelningsaktier. Hos utdelningsaktier, som namnet kanske avslöjar, står utdelningen i fokus. Detta gör ett verktyg som analyserar just utdelning väldigt användbart.

Riskanalys

Direktavkastning kan också användas inom riskanalys. En ovanligt hög direktavkastning kan ibland vara ett varningstecken på att företaget har problem.

Jämförelser mellan företag

Genom att jämföra direktavkastning kan investerare få en uppfattning om hur generösa olika företag är när det gäller att dela ut vinsten till sina aktieägare.

Sammanfattning

Direktavkastning är en viktig del av investeringslandskapet. Nyckeltalet visar hur mycket du som investerare får tillbaka i utdelning för varje krona du investerar. Tack vare att nyckeltalet är så enkelt och tydligt har det blivit en central komponent vid investeringar i utdelningsaktier.

Vanliga frågor och svar

I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om direktavkastning.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastning är ett mått på avkastningen från utdelningar på en investering.

Hur beräknas direktavkastning?

Direktavkastning beräknas genom att dela utdelningen per aktie med aktiekursen.

Vad är skillnaden mellan direktavkastning och totalavkastning?

Direktavkastning mäter endast avkastningen från utdelningar, medan totalavkastning tar hänsyn till både utdelningar och prisförändringar.

Vad kan en hög direktavkastning indikera?

En hög direktavkastning kan ibland vara ett tecken på ekonomiska svårigheter för ett företag.

Hur används direktavkastning i investeringsbeslut?

Direktavkastning kan användas för att utvärdera utdelningsaktier, för riskanalys, och för att jämföra olika företags generositet när det gäller att dela ut vinsten till aktieägarna.

Video om direktavkastning

I den här video förklarar Alexander Gustafsson, på YouTube, om vad dividend yield är.

Fler sidor om Begrepp & Nyckeltal

Vad är räntetäckningsgrad?
Vad är ett PEG-tal?
Vad är Enterprise Value?
Vad är EV/EBITDA?
Vad är WACC?
Vad är OPEX?
Vad är CAPEX?
Vad är skuldsättningsgrad?
Vad är ROI? (avkastning på investering)

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!