Förståelse för brutto
Brutto är ett ekonomiskt begrepp som hänvisar till den totala mängden av något innan några avdrag har gjorts. Det kan röra sig om totala inkomster, total försäljning, total lön eller någon annan mängd innan skatter, avgifter, kostnader eller andra avdrag gjorts.
Förståelse för netto
Netto å andra sidan, hänvisar till det som finns kvar en av en mängd efter att alla nödvändiga avdrag har gjorts. Netto är i grund och botten vad du har kvar när allt är sagt och gjort.
Skillnaden mellan brutto och netto
Den primära skillnaden mellan brutto och netto är vad de olika begreppen tar hänsyn till. Brutto tar inte hänsyn till några avdrag, medan netto gör det. Brutto ger dig alltså en bild av den totala mängden, medan netto ger dig en mer realistisk bild av vad du faktiskt har att arbeta med. Exempelvis brutto- och nettointäkt. Bruttointäkten visar hur mycket pengar man dragit in, medan netto visar hur mycket man tjänat.
Exempel på användning av brutto och netto
I lön
När det gäller lön är din bruttolön det totala beloppet du tjänar innan skatter och andra avdrag görs. Din nettobetalning, eller ”take-home pay”, är vad de pengarna som faktiskt sätts in på ditt konto.
I företag
Inkomster
I företagsvärlden är bruttoinkomster det totala belopp ett företag tjänar innan kostnader och skatter dras av. Nettointäkter är vad som är kvar efter att dessa kostnader har dragits av.
Kostnader
Likaså är bruttokostnaderna de totala kostnaderna för att köpa en vara eller tjänst, medan nettokostnaderna är vad som är kvar efter avdrag för rabatter, returer och dylikt.
I ekonomi
I ekonomi hänvisar brutto- och netto termerna till nationalekonomiska mätningar. Till exempel är BNP (bruttonationalprodukt) det totala värdet av alla varor och tjänster som produceras av ett land, medan NNP (nettonationalprodukt) är BNP minus avskrivningar.
Hur man räknar ut netto från brutto
För att räkna ut netto från brutto måste du ta reda på de avdrag som är associerade med det du räknar på, såsom intäkter eller lön, och sedan göra dessa avdrag från bruttobeloppet.
Exempelberäkning
Låt oss säga att din bruttolön är 50 000 kr per månad och att du betalar 30% i inkomstskatt. Då behöver du dra av 15 000 kr (30% av 50 000 kr) från din bruttolön.
Om det finns ytterligare avdrag, till exempel 1 000 kr för pensionsbidrag och 500 kr för sjukförsäkring, behöver du dra av ytterligare 1 500 kr.
Med denna information räknar vi ut din nettolön enl. följande:
Bruttolön: 50 000 kr
Minus skatt: -15 000 kr
Minus andra avdrag (pension, försäkring): -1 500 kr
Nettolön: 33 500 kr
Så om din bruttolön är 50 000 kr och du har dessa avdrag kommer din nettolön att vara 33 500 kr. Detta är det belopp du faktiskt får utbetalt och det är den siffran du bör använda när du planerar din privatekonomiska budget.
Sammanfattning
Brutto och netto är två ekonomiska begrepp som syftar till en mängd av något slag, exempelvis pengar, före och efter avdrag. Att förstå skillnaden mellan brutto och netto är avgörande för att kunna hantera dina personliga finanser, driva ett framgångsrikt företag eller helt enkelt förstå ekonomiska nyheter och rapporter. Genom att ha dessa termer i ditt ekonomiska ordförråd kommer du lättare förstår allt ekonomi-relaterat runtomkring dig.
Vanliga frågor och svar
I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om brutto och netto.
I de flesta fall, ja. Eftersom brutto är det totala beloppet innan avdrag och netto är vad som är kvar efter avdrag, är brutto vanligtvis större än netto.
Din bruttolön är det totala belopp du tjänar innan skatter och andra avdrag görs. Din nettolön, eller ”take-home pay”, är vad du faktiskt får på din check efter alla avdrag har gjorts.
För att räkna ut netto från brutto, dra alla nödvändiga kostnader och avdrag från det totala (brutto) beloppet. Detta ger dig det faktiska beloppet (netto) som du har att arbeta med.
BruttoIntäkterna är det totala belopp ett företag tjänar innan kostnader och skatter dras av. Nettointäkterna är vad som är kvar efter att dessa kostnader har dragits av.
Förståelse för brutto och netto kan hjälpa dig att göra mer exakta budgetberäkningar. Genom att basera din budget på din nettoinkomst istället för din bruttoinkomst får du en mer realistisk bild av hur mycket pengar du faktiskt har att spendera.