Vad är Hyperinflation?
Hyperinflation är ett ekonomiskt fenomen där priserna på varor och tjänster stiger okontrollerat. När hyperinflation råder ökar prisnivån ofta med mer än 50% per månad. Detta är ett extremfall av inflation och kan leda till en fullständig ekonomisk kollaps. Den amerikanska ekonomen Phillip Cagan var en av de första att beskriva detta ämne i sin bok ”The Monetary Dynamics of Hyperinflation”.
Orsaker till Hyperinflation
I en hälsosam ekonomi ökar penningmängden i samband med att en ekonomi växer, de två komponenterna rör sig i en viss harmoni där inflationen balanseras. När denna balans fullständigt rubbas kan hyperinflation uppstå.
Fenomenet uppstår vanligtvis när penningmängden hos en valuta ökar kraftigt utan den motsvarande ekonomiska tillväxten. Ett exempel där penningmängden ökar kraftigt utan att ekonomin har växt är när länder trycker mer pengar för att täcka budgetunderskott. Detta minskar valutans reella (verkliga) värde och driver upp prisnivåerna.
Effekterna av Hyperinflation
Hyperinflation kan snabbt devalvera en lokal valuta på valutamarknaderna. Detta tvingar invånarna som använder den lokala valutan att byta till, stabilare, utländska valutor. Den okontrollerbara inflationen gör att människor börjar investera i hållbara varor som smycken och maskiner för att undvika framtida prishöjningar, vilket i sin tur driver upp efterfrågan och priserna ytterligare.
Om landet inte lyckas få hyperinflationen under kontroll kan det leda till att ekonomin övergår till byteshandel. Detta förstör det finansiella systemet helt och hållet.
Historiska Exempel på Hyperinflation
Hyperinflationen i Tyskland
Ett välkänt exempel som ofta presenteras på historielektionerna i skolan är hyperinflationen i Tyskland efter första världskriget. Orsaken till inflationen var att de allierade beslutade att Tyskland skulle få betala för förödelsen som kriget skapat. Franska soldater ockuperade Ruhr-området som agerade ekonomisk motor i Tyskland. För att betala av skadeståndet från kriget började man trycka pengar. Vilket resulterade i att landet drabbades av hyperinflation. Vid inflationens högsta punkt taktade den 29 500% i månaden, detta var under oktober 1923.
Zimbabwe är ett av de mest kända exemplen på hyperinflation. Under 2000-talet blev Zimbabwe en bytesekonomi när den nationella valutan kollapsade. Regeringen tryckte pengar (ökade penningmängden) för att hantera ekonomiska chocker och skulder. Tryckningen av de nya pengarna ledde till en grov hyperinflation, i november 2008 var inflationen 79,600,000,000%.
Ett annat extremt exempel på hyperinflation hittar vi i Ungern efter andra världskriget. Den dagliga inflationen nådde 207% mellan augusti 1945 och juli 1946.
Slutsats
Hyperinflation är en ekonomisk mardröm som kan förstöra ett lands ekonomi om den inte kontrolleras. Hyperinflation är ett extremt fall av inflation där prisnivån ofta ökar med över 50% per månad.
Ett land hamnar ofta i hyperinflation på grund av att de ökar penningmängden på ett ohållbart sätt. Om man inte får kontroll på hyperinflationen kan det resultera i att det finansiella systemet kraschar och att landet går tillbaka till byteshandel.