Intro bild om riskkapital, dess definition och exempel

Vad är Riskkapital?

Riskkapital, eller venture capital som det kallas på engelska, är det kapital (de pengar) som investerare använder för att finansiera startups och små företag. Det är alltså namnet på den säck pengar en person/ett företag investerar i nya eller små bolag.

Vad innebär Riskkapital?

Riskkapital är en typ av finansiering som vanligtvis kommer från investerare, investmentbanker eller finansiella institutioner. Denna typ av kapital är särskilt viktig för nya företag som inte har egna ekonomiska muskler eller möjlighet att ta lån. Riskkapital är de pengar investerare använder för att köpa aktier i företag.

Historien om Riskkapital

Riskkapitalets historia kan spåras tillbaka till Harvard Business School-professorn Georges Doriot, som ofta kallas ”Riskkapitalets fader”. Under 1946 grundade han American Research and Development Corporation och samlade in en fond på 3,58 miljoner dollar. Han använde riskkapitalet för att investera i företag som använde teknologier utvecklade under andra världskriget för att lösa problem i samhället. En av de första investeringarna han gjorde var i ett företag som använde röntgenteknik för cancerbehandling. Bolaget börsnoterades under 1955 och Doriot fick otrolig avkastning på sitt kapital.

Fördelar och Nackdelar med Riskkapital

Riskkapital är väldigt fördelaktigt för nya företag. Kapitalet ger företagen de medel som behövs för att starta verksamheten, man kan alltså kickstarta sin verksamhet utan att företaget har kassaflöde eller tillgångar, vilket annars behövs om man ska ta banklån. När man tar in en investerare som stoppar in riskkapital i företaget spelar man även på samma lag. Därav brukar man som företag även få mentorskap och hjälp med nätverkande från sina investerare.

Att ta in riskkapital har dock även sina nackdelar. Investerare kan kräva en stor andel av företagets aktier, detta leder till att investerarna får större kontroll över företagets framtid. Investerare kan även pressa företaget att jaga pengar för att kunna göra en snabb exit (exit = sälja sina aktier), vilket ofta går i konflikt med företagets långsiktiga tillväxt.

Varför är Riskkapital Viktigt?

Riskkapital spelar en absolut avgörande roll för att möjliggöra framväxten av nya och innovativa företag. Mekanismen gör det möjligt för investerare att få avkastning på sina pengar samtidigt som det ger grundare möjlighet att bygga sin vision. Tack vare riskkapital kan nya innovativa lösningar/ideér förverkligas och göra världen till en bättre plats.

Att ta med dig

Riskkapital är namnet på påsen pengar investerare använder för att investera i små och nya företag (startups). Att ta in riskkapital öppnar stora möjligheter för företag, man får de finansiella muskler som behövs för att utveckla sin produkt. Samtidigt får man ofta mentorskap och kontakter som hjälper en på vägen. Nackdelen är dock att man måste ge bort andelar i sitt företag, detta ger en mindre kontroll över företagets framtid.

Oavsett är riskkapital ett otroligt verktyg som spelar en absolut vital roll när det kommer till innovation inom alla tänkbara områden.

Fler sidor om Begrepp & Nyckeltal

Vad är Riskkapital?
Vad är Likviditet?
Vad är ett konglomerat?
Vad är en finansbubbla?
Vad är räntetäckningsgrad?
Vad är ett PEG-tal?
Vad är Enterprise Value?
Vad är EV/EBITDA?
Vad är WACC?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!