Vad är en indexfond, definition och exempel

Vad är en indexfond?

Indexfonder är fonder som följer ett index såsom OMX30. De innehåller alltså samma aktier som indexet och är passivt förvaltat. Indexfonder är ett billigt alternativ för investeraren som inte kan så mycket om investeringar.

Vad innebär Indexfond?

En indexfond är en typ av investering som syftar till att replikera resultatet av ett specifikt marknadsindex, som S&P 500 (stort amerikanskt index) eller OMXS30. Genom att investera i samma tillgångar och enligt samma fördelning som indexet (som fonden följer) har kan indexfonderna följa indexets värdeökning/värdeminskning väldigt exakt.

Indexfonder kan följa allt från små och specifika index till stora och breda index. Mest populära är de större indexfonderna som följer stora index på marknaden. De mest populära indexfonderna är de som följer globala index och kallas för global indexfond.

Fonderna erbjuder investerare en bred marknadsexponering och håller kostnaderna nere genom att minimera mängden handel. Detta gör dem till en otroligt bra lösning för investerare som söker enkelhet och diversifiering.

Fördelar med Indexfonder

En av de största fördelarna med indexfonder är deras låga förvaltningsavgifter. Eftersom att de är passivt förvaltade behöver de inte betala för dyra analytiker eller frekventa transaktioner. Detta gör att de kan sätta lägre avgifter, det innebär alltså att det kostar mindre för investerare att investera i fonden i förhållande till andra fonder.

Enligt SPIVA-rapporter har omkring 79% av de aktivt förvaltade fonderna underpresterat i jämförelse med S&P 500 de senaste fem åren, vilket gör indexfonder till ett mer lönsamt alternativ. Kort och gott kan indexfonder innebära att betalar mindre och får högre avkastning.

Nackdelar med Indexfonder

Trots flertalet fördelar har indexfonder också sina nackdelar. Eftersom att de är utformade för att spegla ett specifikt marknadsindex saknar de flexibilitet att anpassa sig vid marknadsförändringar. De investerar automatiskt i alla värdepapper i ett index, vilket kan innebära att de per automatik äger aktier i övervärderade eller fundamentalt svaga företag.

Är Indexfonder Bättre än Aktier?

Indexfonder består av en diversifierad portfölj av aktier eller obligationer, vilket minskar den totala risken hos investeringen. Medan en enskild aktie kan sjunka kraftigt i pris, är den enskilda aktiens påverkan mindre hos en större indexfond. Detta gör indexfonder till ett attraktivt val för investerare som söker stabilitet och långsiktig tillväxt.

Precis som att en aktie kan sjunka kraftigt i pris kan den även stiga kraftigt i pris. Den enskilda aktiens ökning skulle i sin tur inte heller påverka indexfonden så mycket. Detta gör den enskilda aktien till ett mer attraktivt val för investerare som är mer benägna att ta större risker och få potentiellt större avkastning.

Historisk Bakgrund

Den första indexfonden lanserades 1976 av John Bogle, grundaren av Vanguard Group. Hans vision var att erbjuda investerare ett kostnadseffektivt sätt att få exponering mot hela marknaden. Trots initial skepsis har Bogle’s idéer om passiv investering visat sig vara revolutionerande och har skapat en förändring i hur människor investerar sina pengar.

Att ta med dig

Indexfonder är fonder som investerar sina pengar i linje med ett index. Alltså investerar en indexfond som följer OMXS30 i samma aktier som fonden innehåller. Fonderna är ett utmärkt sätt att få en diversifierad exponering mot marknaden till en låg kostnad. I många fall har även indexfonderna en bättre avkastning än de aktivt förvaltade fonderna som är dyrare.

Det negativa med indexfonder är att de är väldigt stela och inte kan anpassa sig. Dessutom kan de även vara tvungna att äga svaga aktier då dessa aktier ingår i indexet som fonden följer.

Fler sidor om fonder

Vad är en globalfond?
Vad är en indexfond?
Vad är NAV-kurs (Net Asset Value)?
Råvarufond – Enkel och lättläst guide
Vad är skogsfonder?
Vad är en fondrobot?
Vad är hedgefonder?
Vad innebär förvaltningsavgift?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!