Vad innebär aktiearbitrage?

Aktiearbitrage är en metod för att med minimal risk generera vinster genom att utnyttja tillfälliga prisskillnader mellan olika aktieslag. Som ett exempel kan du överföra dina innehav från Investor B till Investor A för att få fler aktier med samma mängd pengar, givet att A-aktien för tillfället har en lägre aktiekurs.

Vanligtvis behöver du ett större antal aktier för att dra större finansiella fördelar av aktiearbitrage, och du bör också beakta kostnaden för courtage. I följande sektion kommer vi att förklara i detalj, med hjälp av exempel, allt du behöver veta för att framgångsrikt hantera dina arbitrageaffärer.

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner.


Aktiearbitrage: 3 kritiska punkter att komma ihåg

I det här inlägget kommer vi att använda Investor som exempel för att illustrera vad aktiearbitrage innebär och hur det fungerar i realiteten. Även om det kan låta komplicerat, är det faktiskt ganska enkelt när man väl förstår det.

Anta till exempel att Investor B-aktien prissätts till 208 kr per styck och Investor A-aktien prissätts till 207 kr per styck. Om du säljer 1000 Investor B-aktier för 196.000 kr kan du med dessa pengar köpa 1004 Investor A-aktier. Så genom att byta från Investor B till Investor A erhåller du effektivt 4 extra aktier utan extra kostnad.

Före du initierar din arbitrage-transaktion, bör du dock överväga tre viktiga punkter: det nuvarande priset på den aktie du äger (i det här fallet Investor B), priset på den aktie du tänker köpa (Investor A), och vad transaktionskostnaden (courtaget) kommer att bli. Vi kommer att förklara var och en av dessa aspekter mer i detalj här nedan.

1. Nuvarande priset för aktien du planerar att sälja (byta från)

I det här scenariot kommer vi att byta från Investor B till Investor A. Det är viktigt att komma ihåg att aktiekurser ständigt fluktuerar, så det är nödvändigt att du kontrollerar de aktuella priserna på en betrodd webbplats, till exempel Nordnet eller Avanza.

Vi kommer att sälja den aktie vi för närvarande äger, så denna aktie måste vara dyrare än den vi tänker köpa. Syftet med hela processen är att få samma antal aktier men till ett lägre pris.

För oss mindre investerare, spelar det egentligen ingen roll om vi äger Investor A- eller B-aktier. Vi får samma utdelning och samma avkastningspotential, så det är alltid bäst att äga den billigaste varianten. De som äger A-aktierna har mer rösträtt vid bolagsstämmor än de som äger B-aktierna.

Läs mer om A- och B-aktier här.

2. Nuvarande priset på den aktie du tänker köpa (byta till)

Nästa steg är att undersöka priset på den aktie vi planerar att köpa (i det här fallet Investor A). I det här scenariot är Investor A:s aktiekurs 207 kr per aktie, vilket är 1 kr mindre än priset på Investor B.

För att en arbitrage-transaktion ska vara vinstgivande, måste aktien vi avser att köpa alltid vara billigare än den vi säljer.

3. Vad transaktionskostnaden (courtaget) kommer att bli

Innan vi utför vår arbitrage-transaktion är det sista vi behöver undersöka courtagekostnaden. Den kommer att variera beroende på vilken courtagenivå du befinner dig på, så vi råder dig att kolla upp information om courtagenivåer på Nordnet först.

Kom ihåg: vid varje arbitrage-transaktion genomförs alltid två affärer – en försäljning och sedan ett köp. Det innebär att du betalar courtage två gånger. Om du har Nordnet mini, kommer du att betala totalt 0,5% i courtage för din arbitrage-transaktion.

Personligen vill jag undvika alltför stor risk för att förlora pengar när jag utför aktiearbitrage, så jag brukar följa dessa grundläggande regler beroende på vilken courtagenivå jag befinner mig på:

Courtagenivåer på Nordnet

Mini.

För dig som köper/säljer aktier för upp till 15 600 kr per order.

Norden.
Courtage: 0,25 %
Minst: 1 SEK

Utanför Norden.
Courtage: 0,25 %
Minst: 9 SEK

Liten.

För dig som köper/säljer aktier för 15 600 – 46 000 kr per order.

Norden.
Courtage: 0,15 %
Minst: 39 sek

Utanför Norden.
Courtage: 0,15 %
Minst: 49 SEK

Mellan.

För dig som köper/säljer aktier för 46 000 – 143 478 kr per order.

Norden.
Courtage: 0,069 %
Minst: 69 SEK

Utanför Norden.
Courtage: 0,089 %
Minst: 69 SEK

Fast.

För dig som köper/säljer aktier för mer än 143 478 kr per order.

Norden.
Courtage: 99 SEK
Minst: 99 SEK

Utanför Norden.
Courtage: 0,079 %
Minst: 99 SEK

Gäller huvudbörsen i respektive land.

Infon om courtagenivåerna är tagna från Nordnets prislista på deras hemsida här.


Vad är aktiearbitrage?

Arbitrage kan förklaras som en tillfällig obalans på marknaden där det uppstår prisavvikelser som inte nödvändigtvis är logiska. Det kan hända på flera marknader, inklusive aktier och råvaror.

Ett specifikt exempel är prisvariationen mellan Investor A- och B-aktier.

Båda aktietyperna erbjuder samma utdelning och potential för avkastning. Så för oss som är privata investerare finns det i allmänhet ingen anledning att lägga mer pengar på den dyrare aktien, och vi kan dra fördel av de tillfällen när en obalans uppstår på grund av utbud och efterfrågan genom att köpa den billigaste aktien.

Endast om du vill ha möjlighet att delta i företagsstämmor genom att rösta kan det finnas en anledning att köpa den dyrare aktien. Men som sagt, för oss mindre investerare som inte har mycket inflytande, är det mer fördelaktigt att köpa den billigare aktien och ”få mer för våra pengar”.


Exempel på aktiearbitrage

Bra, nu har du granskat alla tre punkter ovan, du är medveten om:

  • Aktiepriset för den aktie du planerar att sälja (Investor B 208kr)
  • Aktiepriset för den aktie du tänker köpa (Investor A 207kr)

Det finns alltså en kronas skillnad mellan B- och A- aktien. Ju större aktieinnehav du har, desto större (och smidigare) chanser har du att göra en lönsam affär. För att tydliggöra detta kommer jag att presentera tre exempel här nedan, baserat på courtagenivån Mini på Nordnet.

Genomföra aktiearbitrage med Nordnet Mini

Här söker jag efter en skillnad på åtminstone 1% mellan aktierna och en investering på minst 4-500kr.

Eftersom courtagekostnaden kommer att vara åtminstone 0,5% av ditt aktievärde, behöver du tjäna åtminstone 0,5% för att affären ska vara lönsam. Jag strävar dock alltid efter en säkerhetsmarginal för att undvika potentiell förlust, och jag har funnit att en skillnad på 1% är lämplig när du utför arbitrage med Nordnet mini.

För att använda exemplet med Investor. Om Investor B har en kurs på 208kr, vill vi att Investor A ska kostar 205,92kr eller mindre per aktie för att det ska vara värt att genomföra en relativt riskfri arbitrageaffär för 4000kr med Nordnet mini.

Om det vore så skulle affären kunna se ut enligt följande:

  1. Vi säljer 20 stycken Investor B för 4160kr (208kr per aktie) minus 10,4kr i courtage, vilket ger oss 4149,6kr.
  2. Vi köper sedan 20 stycken Investor A för 4118,4kr (205,92kr per aktie) plus 10,296kr i courtage, vilket kostar oss 4128,696kr totalt.
  3. Vi gör därmed en vinst på 20,9kr genom att relativt riskfritt byta 20 stycken Investor B till 20 stycken Investor A (4149,6 – 4128,696 = 20,9kr).

Om du istället hade bytt 60 stycken aktier, skulle du ha tjänat 62,7kr på affären.

Gör din arbitrage med aktier på Nordnet eller Avanza…

1. Nordnet

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5.0

Nordnet är en digital bank och nätmäklare med huvudkontor i Sverige, och den har blivit en populär plattform för sparande och investeringar i hela Norden. Nordnet erbjuder en rad tjänster, inklusive aktiehandel, sparkonton, pensionsplaner och lån.

Fördelar:

  • Vi använder själva Nordnet!
  • Brett utbud
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Bra kundservice
  • Shareville
  • Insättningsgaranti & investeringsskydd

Nackdelar:

  • Högre courtage
  • Begränsade funktioner på mobilapp

2. Avanza

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5.0

Avanza är Sveriges största nätmäklare och erbjuder en omfattande plattform för investeringar och sparande. De tillhandahåller ett brett utbud av tjänster som inkluderar aktie- och fondhandel, pensionssparande, sparkonton, lån och försäkringar.

Fördelar:

  • Brett utbud av investeringar
  • Användarvänlig plattform
  • Gratis courtage på små trades
  • Utbildningsresurser
  • Insättningsgaranti & investeringsskydd

Nackdelar:

  • Begränsad kundservice
  • Inga fysiska kontor

Ha en buffert för prisförändringar på aktiemarknaden

Även om aktiearbitrage i teori kan framstå som riskfritt, finns det faktiskt risker involverade. Den mest framstående risken är att aktiepriset kan förändras mellan det ögonblick du säljer Investor B och det ögonblick du köper Investor A (som ett exempel). Det är därför viktigt att ha en ordentlig säkerhetsmarginal så att du i sämsta fall bara tjänar mindre på affären, istället för att förlora pengar.

Personligen har jag aldrig förlorat pengar på arbitrageaffärer, huvudsakligen för att jag alltid har haft en säkerhetsmarginal inbyggd i mina transaktioner. Ju större summor du handlar med, desto enklare blir det att göra en vinst eftersom courtagekostnaderna utgör en allt mindre del av transaktionen ju större belopp det handlar om.

Så med större summor är det lättare att få en större marginal, men det medför också större risker, samtidigt som det öppnar upp för större möjligheter.


Beräkna innan du ingår affären

För att begränsa riskerna är det viktigt att du gör en förberedande beräkning innan du genomför arbitrageaffären. Det du behöver ha översikt över är skillnaden mellan sälj- och köppriset samt courtageavgiften. När du har denna information kan du göra en preliminär beräkning på hur mycket du förväntas tjäna.

Aktiepriset kan som sagt variera under tiden du genomför affären, så se till att ha en viss buffert för eventuella prisförändringar.

Ett annat nyttigt råd är att ha ett fönster öppet med aktien du planerar att sälja, och ett annat med aktien du tänker köpa. På det här sättet kan du snabbare genomföra affären, vilket minskar risken för att kursen ändras under processen.


Video om aktiearbitrage

I den här videon, som är uppladdad på YouTube, förklaras det vad arbitrage är.

Lämna en kommentar