Ordlista

ebitda

Vad är EBITDA?

EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization) är ett finansiellt nyckeltal som används för att utvärdera ett företags lönsamhet och kassaflöde. EBITDA visar företagets intäkter före avdrag för ränta, skatter, avskrivningar och amorteringar. Det är ett populärt mått inom företagsvärdering då det ger en uppfattning om företagets underliggande lönsamhet oberoende av dess finansiella struktur, skattesituation och avskrivningsmetoder.

Beräkning av EBITDA

Nyckeltalet är ganska simpelt att ta fram och beräknas enligt följande formel:

EBITDA = Nettoomsättning – Rörelsekostnader + Avskrivningar + Amorteringar

Alternativt kan EBITDA beräknas genom att börja med företagets rörelseresultat (EBIT) och sedan lägga till avskrivningar och amorteringar:

EBITDA = EBIT + Avskrivningar + Amorteringar

Fördelar med EBITDA

Det finns flera fördelar med att använda EBITDA som ett nyckeltal inom företagsanalys:

  1. Lönsamhet: EBITDA ger en indikation på företagets underliggande lönsamhet eftersom det fokuserar på intäkter och rörelsekostnader innan finansiella och icke-kontanta poster beaktas.
  2. Kassaflöde: EBITDA kan användas som en proxy för kassaflödet, eftersom det utesluter icke-kontanta poster som avskrivningar och amorteringar. Nyckeltalet ger en uppfattning kring företagets förmåga att generera kassaflöde för att finansiera investeringar, betala skulder och dela ut till aktieägare.
  3. Jämförbarhet: EBITDA kan användas för att jämföra företag inom samma bransch då nyckeltalet eliminerar effekterna av olika avskrivningsmetoder, skattesituationer och finansieringsstrukturer.
  4. Enkelhet: EBITDA är relativt enkelt att beräkna och förstå vilket gör det till ett användbart nyckeltal för både institutionella investerare och småsparare.

Nackdelar och begränsningar med EBITDA

Det finns också vissa nackdelar och begränsningar med EBITDA som kan vara bra att ta hänsyn till:

  1. Ignorerar kapitalinvesteringar: EBITDA ignorerar kostnader för avskrivningar och amorteringar. Detta kan orsaka en överdrivet positiv bild av företagets lönsamhet, särskilt för företag med stora lån eller stora anläggningstillgångar.
  2. Finansiella kostnader: EBITDA tar inte hänsyn till räntekostnader, vilket innebär att nyckeltalet inte speglar företagets förmåga att arbeta med skulder.
  3. Skatter: EBITDA ignorerar skatter, vilket kan leda till en snedvriden bild av företagets lönsamhet, särskilt i länder med höga företagsskatter.

EBITDA inom olika branscher

EBITDA kan variera mycket mellan olika branscher. Företag inom kapitalintensiva branscher såsom tillverkning och telekom tenderar att ha högre EBITDA än företag inom tjänstesektorn och teknikbranschen. Detta är eftersom att större del av kostnaderna i kapitalintensiva branscher ligger i räntor, amortering och avskrivningar. Vilket EBITDA, som nämnt tidigare, inte tar hänsyn till. Det är därför viktigt att jämföra EBITDA mellan företag inom samma bransch.

Sammanfattning

EBITDA är ett användbart nyckeltal för att utvärdera företags lönsamhet och kassaflöde. Nyckeltalet visar hur mycket pengar ett företag tjänar innan man gör avdrag för räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar. Det är ett väldigt populärt nyckeltal som används flitigt för att utvärdera och jämföra företag. Detta eftersom att det är enkelt att beräkna och ger en tydlig bild över företagets grundläggande lönsamhet.

Vanliga frågor och svar

I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om EBITDA.

Är EBITDA alltid ett bra mått på företagets lönsamhet och kassaflöde?

EBITDA kan vara ett bra mått på lönsamhet och kassaflöde för vissa företag, men det är viktigt att komplettera det med andra nyckeltal och finansiella rapporter för att få en mer heltäckande bild av företagets ekonomiska situation.

Hur används EBITDA inom företagsvärdering?

EBITDA används ofta som en grund för att beräkna företagsvärde genom att multiplicera det med en så kallad ”multipel”, som varierar beroende på bransch och marknadsförhållanden. Detta ger en uppskattning av företagets värde, som sedan kan jämföras med dess marknadsvärde för att avgöra om aktien är över- eller undervärderad.

Hur kan jag använda EBITDA för att jämföra företag inom samma bransch?

EBITDA kan användas för att jämföra företag inom samma bransch genom att beräkna deras EBITDA-marginal (EBITDA dividerat med nettoomsättning), vilket ger en indikation på deras lönsamhet i förhållande till intäkterna. Det är också viktigt att jämföra EBITDA med andra nyckeltal och finansiella rapporter för att få en mer komplett bild av företagens prestationer och värde.

Video om EBITDA

I den här videon, från The Finance Storyteller, visas ett exempel på EBITDA.

Fler sidor om Begrepp & Nyckeltal

Vad är räntetäckningsgrad?
Vad är ett PEG-tal?
Vad är Enterprise Value?
Vad är EV/EBITDA?
Vad är WACC?
Vad är OPEX?
Vad är CAPEX?
Vad är skuldsättningsgrad?
Vad är ROI? (avkastning på investering)

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!