Vad är en finansbubbla?

En finansbubbla är ett fenomen som fascinerar och skrämmer investerare världen över. Det är en ekonomisk cykel kännetecknad av en irrationell värdeuppgång hos tillgångarna på en marknad, följt av en minst lika snabb nedgång. Man kallar det för en bubbla då marknaden uppför sig som en bubbla. Priserna blåses upp varpå bubblan sedan spricker och priserna på marknadens tillgångar kraschar.

Hur uppstår en finansbubbla?

En finansbubbla uppstår när tillgångspriserna på en marknad stiger långt över deras reella värde (verkliga värde). Detta beror ofta på ett euforiskt marknadsbeteende där investerare är lyriska över pengarna de tjänar och investerar mer pengar för att fånga större vinster.

När en bubbla blåses upp handlas tillgångar till priser som överstiger dess inneboende värde. Debatten om vad som orsakar bubblor är livlig bland ekonomer, och vissa ifrågasätter till och med om bubblor existerar överhuvudtaget. Ofta identifieras bubblor först i efterhand, efter att en massiv prisnedgång har inträffat.

Historiska exempel på en finansbubbla

Historien är full av exempel på finansbubblor. Ett av de mest kända exemplen är kraschen i den japanska ekonomin på 1980-talet där avregleringar ledde till en enorm prisuppgång på fastigheter och aktier. Ett annat välkänt exempel är dotcom-bubblan på 1990-talet. En bubbla på aktiemarknaden som drevs av spekulationer i de, på den tiden, nya onlineföretagen.

Dotcom-bubblan

Dotcom-bubblan präglades av en kraftig ökning av investeringarna i internet- och teknikbaserade företag. Spekulativa investeringar och ett överflöd av riskkapital resulterade i att aktiekurserna drevs upp till astronomiska nivåer.

Många av de företag som investerare hällde pengar på hade knappt några vinster eller ens kompletta produkter, trots detta kunde de ändå göra börsintroduktioner (IPO:er). När marknaden nått sin topp och började vända utbröt panik bland investerare vilket ledde till en enorm marknadskorrigering. Denna krasch ledde till att otroligt många människor och företag förlorade stora summor pengar.

En finansbubblas olika stadier

Den amerikanske ekonomen Hyman P. Minsky definierade 5 stadier i en bubblas livscykel som har hjälpt ekonomer att förstå sig på finansiell instabilitet och finansbubblor. Dessa 5 stadier är: förskjutning, boom, eufori, vinsttagning och panik.

  • Förskjutning: Investerare börjar lägga märke till ett skifte på marknaden såsom en ny teknologi eller låga räntor.
  • Boom: Denna nya upptäckt gör att investerare börjar skjuta in mer kapital på marknaden och priserna börjar stiga. Detta lockar i sin tur fler investerare vilket driver priserna ännu högre.
  • Eufori: Efter en tids prisuppgång slår euforin igång och tar över investerarnas hjärnor. I detta stadie ignoreras försiktighet och tillgångspriserna skjuter i höjden.
  • Vinsttagning: Det är otroligt svårt att förutse när en bubbla kommer att spricka. Dels för att det är svårt att läsa av små signaler på marknaden och dels för att de flesta inte ens vet om att marknaden befinner sig i en bubbla. I detta stadie börjar vissa investerare känna sig klara, de säljer av sina innehav och plockar hem vinsten. De investerare som hinner läsa av detta brukar även hinna sälja av sina positioner och ta hem sina vinster.
  • Panik: Den plötsliga försäljningen på marknaden leder till att tillgångspriserna vänder nedåt snabbt. Eftersom att priserna inte motsvarar tillgångarnas reella värden vet investerare inte vad de är värda. Denna okunskap leder till överdriven rädsla och att investerare försöker sälja tillgångarna till vilket pris som helst.

Vad kan vi lära oss av finansbubblor?

Finansbubblor ger oss viktiga lärdomar om marknadspsykologi och investeringsbeteende. De visar hur snabbt marknadssentiment kan förändras och hur viktigt det är att förstå den underliggande värderingen av tillgångar. För investerare är det avgörande att inte dras med i euforin och att alltid hålla ett kritiskt öga öppet när marknadspriserna går upp kraftigt.

Att ta med dig

En finansbubbla är en ekonomisk cykel med volatila rörelser. Namnet kommer ifrån att marknadspriserna uppför sig som en bubbla. Först blåses de upp och sedan kraschar det, alltså som att en bubbla spricker.

En finansbubbla uppstår när tillgångspriserna på en marknad inte motsvarar tillgångarnas verkliga värde. En bubblas livscykel kan delas in i 5 stadier: förskjutning, boom, eufori, vinsttagning och panik.

Fler sidor om Begrepp & Nyckeltal

Vad är en finansbubbla?
Vad är räntetäckningsgrad?
Vad är ett PEG-tal?
Vad är Enterprise Value?
Vad är EV/EBITDA?
Vad är WACC?
Vad är OPEX?
Vad är CAPEX?
Vad är skuldsättningsgrad?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!