Vad är Aggregerad Efterfrågan

Vad är Aggregerad Efterfrågan?

Aggregerad efterfrågan är en viktig ekonomisk term som representerar den totala efterfrågan på alla varor och tjänster i en ekonomi. Det är ett mått på hur mycket pengar som är redo att bytas mot dessa varor och tjänster.

Vad består aggregerad efterfrågan av?

Aggregerad efterfrågan består av fyra huvudkomponenter: konsumtionsutgifter, investeringsutgifter, offentliga utgifter och nettoexport. När man slår ihop dessa fyra komponenter formas den totala efterfrågan på en ekonomis produkter.

Här ser vi en kort förklaring kring vad respektive komponent är för något:

  • Konsumtionsutgifter: Denna komponent omfattar efterfrågan från hushållen. Konsumenternas inkomster, inflationen, det ekonomiska läget och hur mycket skatt hushållen betalar spelar en betydande roll i hur stor denna efterfrågan är. Om hushållen betalar väldigt mycket skatt har de exempelvis inte lika mycket disponibel inkomst, detta gör att efterfrågan går ner.
  • Investeringsutgifter: Företagens investeringar för att kunna upprätthålla sin produktion och öka framtida kapacitet ingår i denna komponent. Det kan handla om investeringar i kapitalintensiva varor såsom utrustning och anläggningar.
  • Offentliga utgifter: Denna komponent täcker efterfrågan genererad av statliga projekt såsom infrastrukturprojekt och offentliga tjänster.
  • Nettoexport: Nettoexporten består av skillnaden mellan värdet av ett lands export och import. Även internationell efterfrågan på varor/tjänster i en ekonomi räknas in i den aggregerade efterfrågan.

Faktorer som Påverkar Aggregerad Efterfrågan

Det finns flera faktorer som påverkar aggregerad efterfrågan såsom räntor, inkomst, förmögenhet, inflationsförväntningar och valutakurser.

Räntorna

Lägre räntor stimulerar konsumtion och investeringar medan högre räntor tenderar att bromsa dessa. När hushållens förmögenhet ökar, ökar även den aggregerade efterfrågan. Detta beror på att hushållen har mer pengar över och blir mer benägna att konsumera varor/tjänster.

Inflationen

Förväntningar på hur inflationen kommer utvecklas påverkar även hushållens beteendemönster. Om konsumenter tror att priserna kommer att stiga vill de hellre köpa produkterna nu till ett bättre pris. I och med detta ökar efterfrågan och sedan konsumtionen.

Valutakursen

Valutakurser påverkar också efterfrågan. Om svensk valuta blir dyrare gör detta inhemska varor dyrare för utländska aktörer vilket minskar den internationella efterfrågan. Motsatta gäller om svensk valuta blir billigare. Då blir de inhemska produkterna billigare för utländska aktörer, vilket ökar den internationella efterfrågan.

Aggregerad Efterfrågan och BNP

Den aggregerade efterfrågan i ett land jämförs ofta med bruttonationalprodukten (BNP). BNP mäter den totala produktionen i en ekonomi medan aggregerad efterfrågan mäter efterfrågan på dessa produkter.

Historiskt sett har aggregerad efterfrågan och BNP haft en tendens att röra sig i takt. När ekonomin växer ökar både BNP och den aggregerade efterfrågan. På kort sikt kan den aggregerade efterfrågan dock avvika från BNP. Detta på grund av justeringar av prisnivåer och effekter från inflationen.

Det är först på lång sikt, efter justering för prisnivåer, som den aggregerade efterfrågan och BNP tenderar att röra sig i harmoni med varandra.

Historiskt Perspektiv på aggregerad efterfrågan

Historiskt sett har förståelsen för aggregerad efterfrågan varit central för ekonomisk politik. Under 1930-talets stora depression blev det tydligt att brist på efterfrågan kunde leda till långvariga ekonomiska nedgångar. Keynesiansk ekonomi, som betonar vikten av aggregerad efterfrågan, föddes ur denna insikt.

Idag fortsätter aggregerad efterfrågan att vara en kritisk indikator för ekonomisk hälsa och en nyckelfaktor i politiska beslut där man vill gynna ekonomin.

Att ta med dig

Den aggregerade efterfrågan är den sammanlagda efterfrågan på varor/tjänster i en ekonomi. Den består av följande 4 komponenter: Konsumtionsutgifter, investeringsutgifter, offentliga utgifter och nettoexport.

Den sammanlagda efterfrågan kan påverkas av bland annat räntor, inflationsförväntningar och valutakurser. Detta eftersom att de påverkar hur mycket hushållen är villiga att konsumera och hur mycket företagen kan investera.

Fler sidor om nationalekonomi

Vad är hyperinflation?
Vad är kapitalflykt?
Vad är Aggregerad Efterfrågan?
Vad är ett monopol?
Vad är ett oligopol?
Vad är en depression?
Vad är en recession?
Vad är konsumentprisindex?
Vad är Producentprisindex (PPI)?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!