Vad är NYSE (New York Stock Exchange)?

New York Stock Exchange (NYSE), belägen i hjärtat av Wall Street, är inte bara en börs. Det är en institution som representerar det bästa av amerikansk kapitalism och fri företagsamhet. NYSE är världens största börs, med en kombinerad marknadskapitalisering av dess listade företag som överstiger 30 biljoner dollar. Den är inte bara en plats för företag att höja kapital, utan även en marknadsplats för investerare att köpa och sälja aktier.

📞 +1 781 575 2765

✉︎ investors@theice.com

🔗 https://nyse.com/

BOLAGSNAMN

Intercontinental Exchange, Inc.

ADRESS

New York Stock Exchange
Wall St 11
NY 10005, USA

TICKER

ICE

SEKTOR & BRANSCH

Finansiella tjänster

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

USA

FÖRSTA HANDELSDAG

16 nov 2005

Historien om NYSE

Historien om NYSE sträcker sig över två århundraden. Det började 1792 när 24 mäklare och handlare samlades under ett Buttonwood-träd på Wall Street och undertecknade Buttonwood-avtalet. Detta avtal lade grunden för dagens finansiella marknader genom att etablera regler för att köpa och sälja aktier. Sedan dess har NYSE blivit en ikonisk symbol för global finans och kapitalism.

Funktion och roll av NYSE

NYSE spelar en central roll på de globala finansmarknaderna. Det är mer än bara en plats för att handla aktier – det är en institution som möjliggör ekonomisk tillväxt och innovation.

Börshandel

Först och främst är NYSE en marknadsplats där aktier och andra värdepapper kan köpas och säljas. Det erbjuder en transparent och effektiv plattform där köpare och säljare kan mötas och byta värdepapper. Detta inkluderar aktier, obligationer, börsnoterade fonder (ETF:er) och andra finansiella instrument.

Index och mätningar

För det andra, förutom att vara en marknadsplats för handel, är NYSE också hem för flera stora marknadsindex. Det mest kända av dessa är Dow Jones Industrial Average och S&P 500. Dessa index används för att mäta och rapportera om tillståndet för USA:s ekonomi och finansmarknader.

Hur NYSE fungerar

För att förstå hur NYSE fungerar, är det viktigt att förstå dess grundläggande struktur och funktioner. Börsen fungerar genom en process som kallas auktionshandel.

Handelssessioner

NYSE är öppen för handel från kl. 9.30 till 16.00 ET, måndag till fredag, med undantag för vissa helgdagar. Under dessa timmar kan aktier och andra finansiella instrument köpas och säljas. Handelssessionen börjar med en öppningsauktion och avslutas med en stängningsauktion.

Läs mer om Börsens öppettider här.

Börsmäklare och handelsföretag

En nyckelroll i funktionen av NYSE spelas av mäklare och handelsföretag. Dessa företag utför köp- och försäljningsorder på uppdrag av investerare. De arbetar på golvet på NYSE och använder både elektroniska system och fysisk auktion för att utföra handel.

Betydelsen av NYSE

Som världens största börs har NYSE en djupgående inverkan på de globala finansmarknaderna. Dess storlek, räckvidd och likviditet gör den till en central aktör på finansmarknaderna.

Globala finansmarknader

För det första, på de globala finansmarknaderna, fungerar NYSE som en central hub för handel och investeringar. Dess storlek och räckvidd gör den till en central aktör i global handel och finansiering.

Ekonomisk Indikator

För det andra fungerar NYSE också som en viktig ekonomisk indikator. Aktiviteten på börsen – vilket mäts av dess index – ger värdefull information om tillståndet för USA:s och världens ekonomi.

Stora företag noterade på NYSE

Ett antal av världens största och mest framstående företag är noterade på NYSE. Dessa inkluderar kreditkort- och betalningsvarumärkesbolaget Visa Inc. och läskedrycksbolaget The Coca Cola Company.

Här är några exempel på företag som är noterade på New York Stock Exchange (NYSE):

  1. Visa Inc. (V): Ett amerikanskt multinationellt finansiellt tjänsteföretag känt över hela världen.
  2. Johnson & Johnson (JNJ): Ett av de största och mest omfattande hälso- och sjukvårdsföretagen i världen.
  3. Walmart Inc. (WMT): Världens största detaljhandelskedja efter försäljning.
  4. The Coca-Cola Company (KO): En av världens mest erkända producenter och distributörer av kolsyrade drycker.
  5. Exxon Mobil Corporation (XOM): Ett av de största olje- och gasföretagen i världen.
  6. JPMorgan Chase & Co. (JPM): Ett av de största bank- och finanstjänsteföretagen i USA.
  7. The Procter & Gamble Company (PG): En av världens största producenter av konsumentprodukter.
  8. Bank of America Corporation (BAC): Ett av de största bankföretagen i USA, som erbjuder en rad finansiella tjänster och produkter.
  9. McDonald’s Corporation (MCD): En av världens största snabbmatskedjor.
  10. 3M Company (MMM): Ett amerikanskt multinationellt företag känt för att producera en mängd olika produkter, inklusive Post-it-lappar och Scotch Tape.

Liksom med alla aktieinvesteringar, bör du utföra noggrann forskning eller rådfråga en finansiell rådgivare innan du gör en investering.

Sammanfattning

New York Stock Exchange (NYSE) är en kraftfull spelare i det globala finansiella landskapet. Dess roll i att underlätta handel, dess index och mätningar och de stora företagen som är noterade där, gör den till en central aktör i den globala ekonomin.

Vanliga frågor och svar New York Stock Exchange

I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om New York Stock Exchange.

Vad är NYSE?

New York Stock Exchange (NYSE) är världens största börs, belägen i hjärtat av Wall Street.

När grundades NYSE?

NYSE grundades 1792 när 24 mäklare och handlare undertecknade Buttonwood-avtalet.

Vad gör NYSE?

NYSE fungerar som en marknad för köp och försäljning av värdepapper, och är hem för flera stora marknadsindex som Dow Jones Industrial Average och S&P 500.

Vilka är några av de största företagen som är noterade på NYSE?

Några av de största företagen som är noterade på NYSE inkluderar Visa och Coca Cola.

Vad är NYSE:s handelstider?

NYSE är öppen för handel från kl. 9.30 till 16.00 ET, måndag till fredag, med undantag för vissa helgdagar.

Lämna en kommentar