Privatekonomi - Vad är det?
Lär dig förstå och utveckla din privatekonomi för att förbättra din ekonomiska situation. Bygg ekonomisk frihet.
Vad är privatekonomi?
Privatekonomi handlar om hur vi hanterar våra pengar i vardagen. Det är en pusselbit som påverkar vår livskvalitet, våra mål och vår framtid. Oavsett om du är student, arbetar eller har gått i pension, är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för hur du kan ta kontroll över din ekonomi.
Varför är privatekonomi viktigt?
Trygghet
En sund ekonomi ger dig en känsla av säkerhet och trygghet. Du kan känna dig trygg i vetskapen om att du har en buffert för oväntade utgifter eller kan nå dina mål.
Frihet
När du har koll på dina pengar får du större frihet att göra de saker du vill. Det kan handla om att resa, köpa en bostad eller bara kunna unna dig lite extra ibland.
Mindre stress
Att ha en bra överblick över din ekonomi minskar stress och oro. Du slipper oroa dig för räkningar som inte blir betalda eller att du inte har råd med det du behöver.
Att tänka på när du strukturerar din privatekonomi
Skapa en budget
Det första steget när du strukturerar din privatekonomi bör vara att skapa en budget. En budget är lite som en karta över dina pengar. Den visar hur pengarna flödar i sin privatekonomi. Alltså var dina pengar kommer ifrån och vart de tar vägen, vad du tjänar pengar på och vad du spenderar pengar på.
Genom att skapa en budget får du en tydlig bild av din ekonomiska situation och kan lättare identifiera områden där du kan spara.
Bygg en buffert
Att spara en del av pengarna du tjänar varje månad (din inkomst) är viktigt för att bygga upp en ekonomisk buffert. En buffert kan liknas med en airbag, men istället för att påsen är fylld med luft när du krockar är din buffert-påse fylld med pengar, och istället för att utlösas vid en trafikkrock utlöses din buffert vid en ekonomisk krock.
En buffert är en påse med pengar som man sparar så att man kan täcka kostnader ifall något oväntat händer. En buffert kan hjälpa dig att hantera oväntade utgifter, som en trasig bil eller en oväntad räkning.
Investera pengar som blir över
När du strukturerat din privatekonomi så bra att du har pengar över varje månad är det dags att investera. Att investera innebär att du placerar dina pengar i tillgångar som förväntas öka i värde över tid. Det kan vara allt från aktier och fonder till fastigheter och råvaror.
Du vill alltså sätta dina pengar i arbete åt dig, så att de tjänar pengar åt dig genom att öka i värde. Att låta pengar ligga är inte bra då de sakta men säkert blir uppätna av inflationen.
Håll strama tyglar på dina skulder
Att ha skulder kan vara en extremt belastning för din ekonomi och äta ett hål i plånboken. När du strukturerar din privatekonomi är det väldigt viktigt att minimera dina skulder och inte ta på dig skulder som inte är nödvändiga, exempelvis dyra konsumtionslån.
Skulder innebär nästan alltid ränta, och ränta på en skuld är pengar rakt ur plånboken. Därför vill du arbeta för att betala av dem så snabbt som möjligt.
Tips för din privatekonomi - Här försvinner pengarna
Om man inte har haft koll på sin ekonomi tidigare kan det vara svårt att förstå vart pengarna tar vägen. Här får du några tips på vad du bör leta efter på bankutdraget.
Mat & Dryck – Mat och dryck ute på restaurang och bar är ofta en stor utgift som tar mycket plats i privatekonomin. En middag här och en öl där blir mycket pengar vid slutet på månaden. Addera dina utgifter på mat & dryck under en månad och se om du spenderar så mycket du tror att du spenderar.
Kläder – Kläder är även en stor bov i privatekonomin. Nu när det är så lätt att handla kläder genom betala senare, delbetalning eller kredit lösningar är det lätt att man inte märker av sina utgifter. När små summor dras tenderar vi att inte notera hur mycket vi egentligen betalar.
För att få en bättre överblick kring vart pengarna tar vägen brukar det vara uppfriskande att sortera upp alla sina kostnader under en/några månader. Då får du en klar och tydlig bild över exakt vart pengarna tar vägen. Många banker gör redan detta automatiskt i bank-appen. De kategoriserar ditt bankutdrag baserat på vart du handlar någonstans, exempelvis om en transaktion gått till Coop på ditt bankutdrag så kategoriserar banken det som ”mat”. Titta om din bank gör det så slipper du göra det manuellt.
Sammanfattning
För att summera är privatekonomi en huvudnyckel till en bättre vardag. Målet med en god privatekonomi är att få pengar över att röra sig med. Detta skapar en viss trygghet, en större frihet och minskar oro.
När man strukturerar sin privatekonomi bör man skapa en budget, bygga en buffert, börja investera och kontrollera sina skulder. Detta gör det möjligt att skapa ett stabilt överskott varje månad som leder till mer pengar i slutändan.