Vad är en Kreditgräns?
Kort sagt är en Kreditgräns det maximala beloppet en bank, eller annan långivare, är villig att låna ut via ett kreditkort. Det är en rörlig gräns som bankerna räknar ut genom att titta på en persons inkomst, anställning och tidigare/nuvarande lån.
Om banken anser att en person har en låg riskprofil, alltså att sannolikheten är hög att man kommer betala tillbaka de lånade pengarna, kommer man få en högre kreditgräns. Och vice versa.
Hur fungerar en Kreditgräns?
En kreditgräns är ganska simpel och har en tydlig funktion. Den fungerar så att man kan spendera bankens pengar upp till den angivna gränsen. Om man överskrider denna gräns kan man behöva betala böter eller avgifter.
Hur påverkar kreditgränsen kreditvärdigheten?
En persons kreditgräns påverkar inte bara hur mycket man kan spendera, utan även ens kreditvärdighet. Kreditvärdigheten, som långivare/kreditinstitut tittar på, grundas till viss del i hur hög kreditgräns man har. Beviljad kredit betraktas som ett lån och därför går din kreditvärdighet ner i samband med att kreditgränsen går upp.
Du behöver alltså inte ha nyttjat din kredit för att kreditvärdigheten ska gå ner. Utan bara att du har möjlighet att nyttja krediten försämrar din återbetalningsförmåga i kreditinstitutens ögon.
Detta då du redan har tillgång till pengar som inte är dina. Om du exempelvis nyttjar den redan beviljade krediten och inte kan betala tillbaka den, hur ska du då kunna betala den nya krediten som du ansöker om?
Kan Kreditgränsen Förändras?
Om man regelbundet betalar räkningar i tid och respekterar kreditgränsen kan långivare besluta att öka kreditgränsen. Detta gör att man kan låna mer pengar och får större ekonomisk rörlighet.
Kreditgränsen kan däremot även sänkas. Om man missköter sig, inte betalar räkningar i tid och är hänsynslös kring sin kredit kan kreditinstitutet välja att sänka kreditgränsen. Detta sker ifall kreditinstitutet anser att man plötsligt innebär en högre risk för dem.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är kreditgränsen den gräns som reglerar hur stora kostnader en låntagare får ta på kredit. Kreditinstituten sätter dessa gränser för att hantera risken varje kund innebär. Om en person anses ha en låg riskprofil kommer denne få en högre kreditgräns.
Kreditgränsen sätts utifrån en persons inkomst, anställning och lån. Om man missköter sig kan ens kreditgräns sänkas och om man sköter sig kan den höjas.