Internräntas betydelse
Förståelse för internränta är viktig för investerare eftersom den ger en indikation på avkastningen från en investering. Internräntan är den ränta som gör att en investerings nuvärde (NPV) blir noll. I grunden, om en investerings internränta är högre än den ränta du kan få någon annanstans (t.ex. från ett bankkonto eller genom en annan investering) är investeringen värd att överväga.
Hur beräknas internränta?
Beräkningen av internränta är vanligtvis inte en enkel process. Det kräver att man löser en ekvation där nuvärdet av kassaflödena balanseras med nuvärdet av den ursprungliga investeringen, vilket vanligtvis kräver användning av finansiell programvara eller en finansiell kalkylator.
Internränta formel
Internräntans formel:
Nettonuvärde (NPV) = Startkostnad (CF0) + CF1/(1+r) + CF2/(1+r)^2 + … + CFn/(1+r)^n
Här representerar:
- NPV nettonuvärdet
- CF0 initiala investeringskostnaden
- CF1 till CFn de förväntade framtida kassaflödena under investeringens livslängd
- r den internränta vi vill bestämma
För att räkna ut internräntan kan man antingen använda manuella beräkningsmetoder eller dra nytta av digitala verktyg. Till exempel kan man använda finansiella kalkylatorer eller programvaror som Microsoft Excel för att göra detta arbete åt dig. Dessa verktyg använder vanligtvis numeriska tekniker som Newton-Raphsons metod. Man kan även använda Excels inbyggda IRR-funktion för att plocka fram internräntan.
Steg-för-steg guide för beräkning av internränta
Att beräkna internränta för en serie kassaflöden involverar följande steg:
- Börja med att lista alla kassaflöden och tidpunkterna för dessa.
- Gissa en ränta (internränta) som du tror kan göra NPV lika med noll.
- Beräkna nuvärdet av alla kassaflöden vid den gissade räntan.
- Jämför det beräknade nuvärdet med det initiala kassaflödet (investeringskostnaden). Om NPV är lika med noll har du hittat din internränta. Om inte, justera din gissade ränta och upprepa processen tills du hittar en ränta som ger en NPV nära noll.
Beräkning av internränta med Excel
Användningsområden för internränta
Internränta är ett användbart verktyg för att fatta investeringsbeslut och utföra finansiella analyser. Här är några av dess vanligaste användningsområden:
Investeringsanalys
Investeringar, både personliga och företagsmässiga, kan utvärderas med hjälp av internränta. Om internräntan för en investering överstiger avkastningskravet kan investeringen vara värd att göra.
Projektutvärdering
För projektledare kan internräntan hjälpa till att identifiera vilket av flera potentiella projekt som ger bäst avkastning.
Jämförelse mellan olika investeringar
Genom att jämföra internräntan för två eller fler alternativa investeringar kan en investerare avgöra vilken investering som har potential att ge högst avkastning.
Internräntas begränsningar
Trots sin användbarhet har internräntan vissa begränsningar:
Antaganden om återinvestering
En av de största begränsningarna är antagandet om återinvestering av kassaflödena. Internräntan antar att alla kassaflöden återinvesteras till internräntan, vilket inte alltid är möjligt i verkligheten.
Inte alltid entydig
För vissa kassaflödesprofiler, till exempel de som byter tecken flera gånger, kan det finnas flera internräntor, vilket gör det svårare att jämföra olika investeringsalternativ.
Svår att beräkna manuellt
Som nämnts tidigare kräver beräkningen av internränta vanligtvis användning av exempelvis Microsoft Excel eller en finansiell kalkylator, vilket gör den mindre tillgänglig för alla investerare.
Exempel på internränta i praktiken
Låt oss nu titta på några exempel på hur internränta kan användas i praktiken:
Fastighetsinvestering
Anta att du överväger att köpa en fastighet för 1 000 000 SEK som du förväntar dig att kunna sälja för 1 200 000 SEK om ett år. Internräntan på denna investering skulle vara räntan som gör NPV lika med noll. Det vill säga räntan som gör att 1 000 000 SEK idag är lika mycket värt som 1 200 000 SEK om ett år. I det här fallet är internräntan cirka 20%.
Företagsutvärdering
Anta att du överväger att investera i ett företag som förväntas generera 200 000 SEK per år i 5 år och har ett nuvarande marknadsvärde på 800 000 SEK. Genom att använda en internräntemetod kan du beräkna den ränta som gör att de förväntade kassaflödena på 200 000 SEK per år under de närmaste fem åren har ett nuvärde av 800 000 SEK.
Sammanfattning
Internränta är ett kraftfullt verktyg som kan hjälpa investerare att fatta informerade beslut. Trots dess begränsningar, om det används korrekt, kan internränta ge värdefull insikt i den potentiella avkastningen på en investering och hjälpa till att jämföra olika investeringsalternativ.
Vanliga frågor och svar internränta
I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om internränta.
Internränta är den ränta som gör att nettot av nuvärdena för ett projekts in- och utbetalningar (nettonuvärde) är lika med noll.
Beräkning av internränta kräver vanligtvis en finansiell kalkylator eller programvara. Processen innebär att man gissar en ränta, beräknar nuvärdet av kassaflödena med den räntan, jämför nuvärdet med det initiala kassaflödet, och upprepar processen tills man hittar en ränta som ger en NPV nära noll.
Internränta kan användas för att utvärdera och jämföra investeringar, avgöra vilka projekt som ska genomföras, och analysera den potentiella avkastningen på en investering.
Internränta antar att alla kassaflöden återinvesteras till internräntan, vilket inte alltid är möjligt i verkligheten. Dessutom kan det finnas flera internräntor för vissa kassaflödesprofiler. Dessutom kan beräkningen av internränta vara svår att genomföra manuellt.
Ett exempel på användning av internränta i praktiken skulle vara vid utvärdering av en fastighetsinvestering. Om du överväger att köpa en fastighet för 1 000 000 SEK som du förväntar dig att kunna sälja för 1 200 000 SEK om ett år, skulle internränta vara den ränta som gör att 1 000 000 SEK idag är lika mycket värt som 1 200 000 SEK om ett år. I det här fallet är internräntan cirka 20%.