Vad är minusränta, hur det fungerar med förklaring och exempel

Vad är minusränta?

Minusränta är när räntan för att låna pengar blir negativ.

Vad innebär minusränta?

Minusränta är ett ekonomiskt fenomen som kan verka kontraintuitivt vid första anblick. Traditionellt sett är ränta den kostnad en låntagare betalar en långivare för att långivaren lånar ut sina pengar. Långivarna är vanligtvis banker och deras räntor är baserade på reporäntan (den ränta riksbanken sätter för att låna ut pengar). Det kan inträffa att reporäntan blir negativ, detta kallas minusränta.

Detta innebär att låntagare faktiskt kan få betalt för att låna pengar. Låter det galet? Det är det, men det är också en fascinerande strategi för att bekämpa deflation och stimulera ekonomin.

Risker och Fördelar med Minusränta

Att införa minusränta har både positiva och negativa effekter på ekonomin i stort. En negativ effekt minusräntan har på ekonomin är att det börjar kosta pengar för de som sparar pengar på banken, för alla som sparar pengarna på ett räntekonto blir räntan negativ vilket innebär att de blir skyldiga banken pengar motsvarande räntan. Detta kan resultera i att massa människor vill ta ut sina pengar från banken, även kallat bankrusning. En negativ ränta pressar även bankernas vinstmarginaler och minskar deras incitament att låna ut pengar.

En positivt aspekt av minusräntan är att låntagare får betalt för att hålla lån. Eftersom att räntan är negativ kan man både ta ett lån från banken och få betalt för att göra det. Detta är en effekt som stimulerar ekonomin i stort då pengar i princip blir gratis.

Praktiska exempel

Minusränta är inte bara ett teoretisk koncept utan det har faktiskt använts i praktiken. Sveriges Riksbank var först i världen med att införa minusränta. Den infördes i juli 2009 och räntan låg på -0,25%. Efter Sveriges premiär som den första aktören på marknaden att införa minusränta följde den Europeiska centralbanken 2014 med en ränta på -0,1%. Dessa åtgärder vidtogs för att motverka den deflation-spiral som hotade ekonomin.

Teorin Bakom Minusränta

Att införa minusränta syftar till att uppmuntra bankerna att låna ut mer pengar istället för att hålla dem hos centralbanken, då detta skulle innebära en kostnad för banken. I teorin ska detta leda till ökad utlåning och därmed stimulera ekonomisk aktivitet. Dessutom kan en svagare valuta leda öka efterfrågan på export och bidra till den ekonomiska tillväxten.

Varför Införs Minusränta?

Minusränta införs vanligtvis när priserna börjar falla kraftigt och valutan stärks. Syftet är att bekämpa deflation, avskräcka människor från att spara sina pengar och istället uppmuntra utlåning och spenderande. Det är en drastisk men ibland nödvändig åtgärd för att återuppliva en stagnerande ekonomi.

Att ta med dig

Minusränta innebär att räntan är negativ. Detta betyder att låntagare får betalt för att hålla sina lån. Det kostar även pengar för de som sparar pengar på banken. Sveriges riksbank var först i världen att införa minusränta. Syftet med minusräntan är att stimulera ekonomin genom att uppmuntra belåning och spenderande.

Fler sidor om ränta

Vad är minusränta?
Vad är ränta på ränta?
Vad är styrränta?
Vad är internränta?
Vad är ett fasträntekonto?
Vad är inlåningsränta?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!