pe-tal

Vad är ett P/E-tal?

P/E-tal, eller pris-vinst-talet, är ett nyckeltal som används av investerare för att bedöma marknadens värdering av ett aktiebolag. P/E-talet visar hur mycket investerare är villiga att betala för varje krona i vinst som bolaget genererar. Ett högt P/E-tal indikerar att investerare förväntar sig en hög framtida tillväxt medan ett lågt P/E-tal kan tyda på att bolaget anses vara undervärderat.

Varför är P/E-talet viktigt?

P/E-talet används flitigt för att jämföra värderingen av olika bolag inom samma bransch eller sektor. Det är en av börsens mest populära nyckeltal och har en viktig funktion då det är extremt enkelt att använda och ger en tydlig bild över hur börsen värderar en aktie. Genom att jämföra P/E-talen för olika bolag kan investerare få en uppfattning om huruvida en aktie är över- eller undervärderad i förhållande till dess konkurrenter.

Beräkning av P/E-talet

P/E-talets formel

P/E-talet beräknas enligt följande formel:

P/E-tal = Aktiekurs / Vinst per aktie (EPS)

Där:

  • Aktiekurs är det aktuella marknadspriset för en aktie.
  • Vinst per aktie (EPS) är bolagets nettoresultat (netto – efter skatt) dividerat med det totala antalet utestående aktier.

Exempel på hur man beräknar P/E-talet

Anta att ett bolag har en aktiekurs på 100 kronor och en vinst per aktie (EPS) på 10 kronor. P/E-talet för detta bolag beräknas enligt följande:

P/E-tal = 100 / 10 = 10

I det här fallet är P/E-talet 10, vilket innebär att investerare är villiga att betala 10 kronor för varje krona bolaget genererar i vinst.

Hur man tolkar P/E-talet

Vad betyder höga och låga P/E-tal?

Ett högt P/E-tal kan indikera att investerare har höga förväntningar på bolagets framtida tillväxt och är därmed villiga att betala ett högre pris för aktien. Det kan också innebära att aktien är övervärderad då marknaden är överexalterad kring aktien.

Ett lågt P/E-tal kan tyda på att bolaget anses vara undervärderat av marknaden, vilket kan innebära en möjlighet till en investering med bra avkastning. Ett lågt P/E kan även indikera att marknaden inte ser något ljus framtid för bolaget.

Ett P/E-tal kan även bli negativt, detta innebär att företaget gör förlust.

P/E och andra nyckeltal

P/E är ett grymt nyckeltal som lätt kombineras med nyckeltal som P/S-talet (pris/omsättning), P/B-talet (pris/bokföringsvärde) och EV/EBITDA-talet (företagsvärde/EBITDA). Genom att involvera flera nyckeltal analysen kan du lyfta och kombinera respektive nyckeltals styrkor, vilket kommer att resultera i en mer komplett uppfattning kring bolaget som investering.

P/E-talet och investeringsstrategier

Användning av P/E-talet i värdeinvestering

Värdeinvestering innebär att leta efter aktier som anses vara undervärderade av marknaden och därmed erbjuder en möjlighet för högre avkastning när marknaden justerar sig. Värdeinvesterare kan använda P/E-talet för att hitta bolag med låga P/E-tal jämfört med sina konkurrenter eller historiska genomsnitt, på detta vis kan man hitta aktier som anses vara undervärderade.

Användning av P/E-talet i tillväxtinvestering

Tillväxtinvestering fokuserar på bolag som förväntas ha hög framtida tillväxt och därmed generera högre avkastning på lång sikt. Tillväxtinvesterare kan använda P/E-talet för att jämföra bolag inom samma sektor och hitta de som har höga P/E-tal, dessa bolag har ofta en positiv förväntan på sig från marknaden. Det är, återigen, viktigt att vara medveten om att höga P/E-tal också kan innebära ökad risk eftersom att bolaget kan vara övervärderat.

Sammanfattning

P/E-talet är ett av marknadens mest populära nyckeltal och används av investerare för att bedöma värderingen av aktier. Genom att förstå hur P/E-talet beräknas och tolkas kan investerare göra mer informerade investeringsbeslut och identifiera undervärderade aktier på marknaden. Det är dock viktigt att komplettera P/E-talet med andra nyckeltal då nyckeltalet inte är komplett i sig.

Vanliga frågor och svar

I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om PE-talet.

Vad är skillnaden mellan framåtblickande och historiskt P/E-tal?

Framåtblickande P/E-tal baseras på förväntade framtida vinster, medan historiska P/E-tal baseras på bolagets faktiska vinster under det senaste året. Framåtblickande P/E-tal kan ge en bättre bild av hur marknaden värderar ett bolag utifrån dess förväntade framtida prestation, medan historiska P/E-tal kan ge en indikation på hur bolaget har presterat tidigare.

Kan jag använda P/E-talet för att jämföra bolag inom olika sektorer?

Det är inte rekommenderat att använda P/E-talet för att jämföra bolag inom olika sektorer, eftersom sektorer kan ha olika genomsnittliga P/E-tal. Det är mer meningsfullt att jämföra bolag inom samma sektor eller bransch.

Vad är PEG-talet och hur relaterar det till P/E-talet?

PEG-talet (pris/vinst-till-tillväxt) är ett nyckeltal som tar hänsyn till både P/E-talet och bolagets förväntade vinsttillväxt. PEG-talet beräknas genom att dela P/E-talet med den förväntade vinsttillväxten. Ett lågt PEG-tal kan tyda på att en aktie är undervärderad i förhållande till dess förväntade tillväxt, medan ett högt PEG-tal kan indikera att aktien är övervärderad.

Kan jag använda P/E-talet för att avgöra om en aktie är en bra investering?

P/E-talet är endast ett av många nyckeltal och faktorer att ta hänsyn till vid investeringsbeslut. Även om ett lågt P/E-tal kan tyda på att en aktie är undervärderad, är det viktigt att granska bolagets fundamenta, marknadsförutsättningar och konkurrentanalys innan man fattar ett investeringsbeslut.

Varför kan P/E-talet variera mellan olika bolag och sektorer?

P/E-talet kan variera mellan olika bolag och sektorer på grund av flera faktorer, såsom marknadsförväntningar om framtida tillväxt, risknivå och lönsamhet. Sektorer med högre förväntad tillväxt, som teknik och bioteknik, tenderar att ha högre genomsnittliga P/E-tal än mer mogna och stabila sektorer, som konsumentvaror och verkstadsindustri. Det är viktigt att ta hänsyn till dessa skillnader när man använder P/E-talet för att jämföra bolag och göra investeringsbeslut.

Video om P/E-talet

I den här videon berättar Alexander Gustafsson, på Nordnet, hur du ska förstå PE-talet.

Fler sidor om Begrepp & Nyckeltal

Vad är en Apportemission?
Vad är Institutionella Investerare?
Vad betyder avknoppning?
Vad är Skatteparadis?
Vad är Riskkapital?
Vad är Likviditet?
Vad är ett konglomerat?
Vad är en finansbubbla?
Vad är räntetäckningsgrad?

Sök

Här kan du söka på allt som har med ekonomi att göra!