Vad är en preferensaktie?

Investeringsvärlden kan verka överväldigande för en nybörjare, särskilt med mängden termer och koncept att lära sig. En av dessa termer är ”preferensaktie”. Vad är en preferensaktie? Och vad gör den annorlunda från andra aktietyper? I denna artikel kommer vi att utforska dessa frågor.

Vad menas med en preferensaktie?

Definition

En preferensaktie är en typ av aktie som ger ägaren företräde till utdelningar före stamaktieägare. De ger vanligtvis ingen rösträtt på bolagsstämmor, men de har oftast en fast utdelning, vilket kan vara attraktivt för vissa investerare.

Historik

Preferensaktier har sitt ursprung i tidig företagsfinansiering, där de användes för att locka investerare genom att erbjuda en fast avkastning, liknande ett obligationserbjudande, men inom en aktiestruktur.

Varför preferensaktier?

Fördelar

En av de största fördelarna med preferensaktier är att de ger en fast utdelning, vilket kan vara attraktivt för investerare som söker en mer förutsägbar inkomstkälla. Dessutom har preferensaktieägare företräde till utdelning före stamaktieägare, vilket ger ytterligare skydd för din investering.

Nackdelar

Å andra sidan kommer preferensaktier vanligtvis inte med rösträtt. Det innebär att du som preferensaktieägare inte har samma möjlighet att påverka företagets beslut som stamaktieägare.

Preferensaktie vs. stamaktie

Jämförelse

Stamaktier och preferensaktier representerar olika typer av ägande i ett företag. Stamaktieägare har rösträtt på bolagsstämma och potentiell tillgång till företagets vinster, medan preferensaktieägare ofta har företräde till utdelningar och i händelse av företagets likvidation. Preferensaktier har en fastställd inlösenkurs. Företaget har möjlighet att besluta att återköpa dessa aktier till detta pris. I detta scenario skulle du som aktieinnehavare förlora dina aktier, men i gengäld få kompensation baserad på den bestämda inlösenkursen.

Fördelar med stamaktier

Stamaktieägare har rösträtt på bolagsstämma och potentiell tillgång till företagets vinster, vilket kan vara attraktivt för investerare som vill ha en mer aktiv roll i företaget.

Nackdelar med stamaktier

Å andra sidan har stamaktieägare en större finansiell risk än preferensaktieägare, eftersom de är sist i kön för att få ut något om företaget skulle gå i konkurs.

Läs mer om stamaktier här.

Hur investerar man i Preferensaktier?

Steg för att investera

Att investera i preferensaktier är lika enkelt som att investera i stamaktier. Du behöver bara öppna ett aktiehandelskonto hos en mäklare och sedan välja vilka preferensaktier du vill köpa.

1. Nordnet

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5.0

Nordnet är en digital bank och nätmäklare med huvudkontor i Sverige, och den har blivit en populär plattform för sparande och investeringar i hela Norden. Nordnet erbjuder en rad tjänster, inklusive aktiehandel, sparkonton, pensionsplaner och lån.

Fördelar:

  • Vi använder själva Nordnet!
  • Brett utbud
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Bra kundservice
  • Shareville
  • Insättningsgaranti & investeringsskydd

Nackdelar:

  • Högre courtage
  • Begränsade funktioner på mobilapp

Risker

Det är viktigt att notera att investeringar alltid innebär risker. Även om preferensaktier erbjuder en fast utdelning, finns det fortfarande en risk att företaget inte kan betala ut denna utdelning. Därför är det viktigt att noggrant undersöka företaget innan du investerar.

Exempel på företag med preferensaktier

Det finns många företag som erbjuder preferensaktier. Se listan nedan för exempel på bolag med preferensaktier.

Hur värderas preferensaktier?

Preferensaktier värderas på aktiemarknaden, precis som stamaktier. Dock tenderar deras pris att vara mindre volatilt, eftersom deras utdelning är fast.

Hur fungerar utdelning på preferensaktier?

Utdelning på preferensaktier betalas vanligtvis ut på en fast takt, vilket kan vara attraktivt för investerare som söker en stabil inkomstkälla. Denna utdelning betalas ut innan utdelning till stamaktieägare betalas.

Sammanfattning

Preferensaktier erbjuder en unik typ av aktieägande som kan vara attraktivt för vissa typer av investerare. De ger en fast utdelning och preferensaktieägare har företräde till utdelning före stamaktieägare, vilket kan erbjuda ett visst mått av skydd för din investering.

Vanliga frågor och svar om preferensaktie

I den här delen av artikeln besvarar vi kort de vanligaste frågorna om preferensaktier.

Vad är en preferensaktie?

En preferensaktie är en typ av aktie som ger ägaren företräde till utdelningar före stamaktieägare.

Hur skiljer sig preferensaktier från stamaktier?

Stamaktieägare har rösträtt på bolagsstämma och potentiell tillgång till företagets vinster, medan preferensaktieägare ofta har företräde till utdelningar och i händelse av företagets likvidation.

Varför skulle jag vilja investera i preferensaktier?

Preferensaktier kan vara attraktiva för investerare som söker en mer förutsägbar inkomstkälla, eftersom de ger en fast utdelning. Dessutom har preferensaktieägare företräde till utdelning före stamaktieägare, vilket ger ytterligare skydd för din investering.

Vilka är nackdelarna med preferensaktier?

Preferensaktier kommer vanligtvis inte med rösträtt, vilket innebär att du som preferensaktieägare inte har samma möjlighet att påverka företagets beslut som stamaktieägare.

Hur kan jag investera i preferensaktier?

För att investera i preferensaktier, behöver du bara öppna ett aktiehandelskonto hos en mäklare och sedan välja vilka preferensaktier du vill köpa.

Lämna en kommentar